
 
 

  

    
    

  

  
   

     
 
 

   

 

 
   

  

   
    

      
    

  
  

 
  

 

    
   

KE PAXTO 
ATTORNEY GENERAL OF TEXA 

April 22, 2020 

The Honorable Deborah Earley 
Blanco County Attorney 
Post Office Box 471 
Johnson City, Texas 78636  

Opinion No. KP-0300 

Re: Authority of a governmental body subject to section 551.007 of the Government 
Code to regulate public comment sessions during open meetings (RQ-0313-KP) 

Dear Ms. Earley: 

The Texas Legislature recently added section 551.007 to the Government Code, requiring 
certain governmental bodies—including a county commissioners court—to permit public 
comment on an item on the agenda for an open meeting. TEX. GOV’T CODE § 551.007.  You ask 
whether section 551.007 permits a county to hold one public comment period at the beginning of 
an open meeting to address all agenda items, or instead, whether section 551.007 requires a county 
to hold separate public comment periods immediately before each agenda item.1 

Subsection 551.007(b) provides: 

A governmental body shall allow each member of the public who 
desires to address the body regarding an item on an agenda for an 
open meeting of the body to address the body regarding the item at 
the meeting before or during the body’s consideration of the item. 

Id. § 551.007(b) (emphasis added).  The statute’s plain text allows the county to determine whether 
the opportunity for public comment will occur either before or during the body’s discussion of an 
agenda item. Id.; see Silguero v. CSL Plasma, Inc., 579 S.W.3d 53, 59 (Tex. 2019) (“A statute’s 
plain language is the most reliable guide to the Legislature’s intent.”); Jones v. State, 175 S.W.3d 
927, 932 (Tex. App.—Dallas 2005, no pet.) (“Typically, the term ‘or’ is disjunctive and . . . 
separates words or phrases in the alternate relationship, indicating that either of the separated 
words or phrases may be employed without the other.”).  Moreover, if the county determines the 
opportunity will occur prior to the consideration of an agenda item, the text does not require that 
the public comment occur immediately adjacent to the discussion of the item or that it occur 

1See Letter from Honorable Deborah Earley, Blanco Cty. Att’y, to Office of the Att’y Gen. at 2–3 (Oct. 25, 
2019), https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinion/requests-for-opinion-rqs (“Request Letter”). 
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separate from public comment on other agenda items.  See TEX. GOV’T CODE § 551.007(b); see 
also PHI, Inc. v. Tex. Juv. Justice Dep’t, No. 18-0099, 2019 WL 1873431, at *6 (Tex. Apr. 26, 
2019) (“But no court has the authority, under the guise of interpreting a statute, to engraft extra-
statutory requirements not found in a statute’s text.”); see also WEBSTER’S THIRD NEW INT’L 
DICTIONARY 197 (2002) (defining “before” as “preceding: earlier than”).  Rather, the only 
requirement is that the opportunity occur at the public meeting before or during the body’s 
consideration of the agenda item.  TEX. GOV’T CODE § 551.007(b).  Accordingly, a county may 
satisfy subsection 551.007(b)’s requirements by having a single public comment period at the 
beginning of an open meeting to address all items on the agenda. 

You also ask whether section 551.007 permits a county to limit the total amount of time it 
gives a speaker to address all desired agenda items. See Request Letter at 2–3.  Subsection 
551.007(b) vests the public with the right to address certain governmental bodies on “an item on 
an agenda for an open meeting.”  TEX. GOV’T CODE § 551.007(a), (b).  But subsection (c) of that 
statute recognizes that the governmental body may adopt reasonable rules regarding this right, 
including time limitations: 

A governmental body may adopt reasonable rules regarding the 
public’s right to address the body under this section, including rules 
that limit the total amount of time that a member of the public may 
address the body on a given item.2 

Id. § 551.007(c) (emphasis and footnote added); see id. § 311.005(13) (“‘Includes’ and ‘including’ 
are terms of enlargement and not of limitation or exclusive enumeration, and use of the terms does 
not create a presumption that components not expressed are excluded.”).  Subsection (c) mandates 
a requirement of any rule affecting the public’s right to address an agenda item: reasonableness. 
Id. § 551.007(c); see also id. § 551.007(e) (generally prohibiting governmental body from 
prohibiting public criticism); Tex. Att’y Gen. Op. No. H-188 (1973) at 2 (providing, in part, that 
commissioners court may not unfairly discriminate among views seeking expression).  Thus, a rule 
capping the total amount of time a speaker has to address all agenda items is permissible only if 
the rule is reasonable. See TEX. GOV’T CODE § 551.007(c).  Whether a particular period of time is 
reasonable to address all desired agenda items at an open meeting will depend on many factors, 
including the number of agenda items and their complexity, and is a fact question for the county 
to determine in the first instance subject to judicial review. See generally Tex. Att’y Gen. Op. 
Nos. KP-0178 (2018) at 3 (noting that this office does not resolve questions of fact in the opinion 
process), LO-96-111, at 1.  

2The statute specifically addresses time for translation, providing: 
A rule adopted under Subsection (c) that limits the amount of time that a member 
of the public may address the governmental body must provide that a member of 
the public who addresses the body through a translator must be given at least twice 
the amount of time as a member of the public who does not require the assistance 
of a translator in order to ensure that non-English speakers receive the same 
opportunity to address the body. 

TEX. GOV’T CODE § 551.007(d). 



  

 

  
  

 
  

   
 

 

 
  

  
 
 

  
 

 

 
  

 
  

 
  

 
   

  
 

The Honorable Deborah Earley - Page 3 

S U M M A R Y 

Government Code subsection 551.007(b) requires certain 
governmental bodies to permit public comment on an item on the 
agenda for an open meeting either before or during the body’s 
consideration of the item.  A governmental body may satisfy 
subsection 551.007(b)’s requirements by holding a single public 
comment period at the beginning of an open meeting to address all 
items on the agenda. 

Government Code subsection 551.007(c) authorizes a 
governmental body subject to its provisions to adopt reasonable 
rules regarding the public’s right to address the body, including time 
limitations.  Pursuant to subsection 551.007(c), a governmental 
body may adopt a rule capping the total amount of time a member 
of the public has to address all items on the agenda if the rule is 
reasonable. 

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

JEFFREY C. MATEER 
First Assistant Attorney General 

RYAN L. BANGERT 
Deputy First Assistant Attorney General 

RYAN M. VASSAR 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 


